WordPress kurulumu oldukça kısa sürede tamamlanmakta ve kurulum bittikten sonra kullanıcılarına hemen kullanabilecekleri bir yapı sunmaktadır.
Ancak yapacağınız ufak ayarlar ve etkinleştireceğiniz çeşitli eklentilerle sisteminizi daha iyi kullanabilirsiniz. Kullandığınız temalara veya eklentilere göre yazmaya başlamadan önce yapmanız gereken ayarlar değişebilir.
Listemizde WordPress kurulumundan sonra yapmanız gereken çeşitli ayarlardan 10 tanesini bulabilirsiniz.
Ancak yapacağınız ufak ayarlar ve etkinleştireceğiniz çeşitli eklentilerle sisteminizi daha iyi kullanabilirsiniz. Kullandığınız temalara veya eklentilere göre yazmaya başlamadan önce yapmanız gereken ayarlar değişebilir.
Listemizde WordPress kurulumundan sonra yapmanız gereken çeşitli ayarlardan 10 tanesini bulabilirsiniz.
- URL Ayarlarınızı Güncelleyin: WordPress ilk kurulduğunda URL yapısı kısa URL’ler şeklinde gelmektedir. URL yapınızı Ayarlar->Kalıcı Bağlantılar bölümünden kullanmak istediğiniz şekilde güncelleyin. Gün ve isim şeklinde seçerseniz bağlantılarınız www.siteadi.com/2011/08/05/yaziadi/ şeklinde, ay ve isim seçerseniz bağlantılarınız www.siteadi.com/2011/08/yaziadi/ şeklinde, sayısal seçerseniz bağlantılarınız www.siteadi.com/archives/123/ şeklinde görülecektir. Özel Yapıyı seçerek kendine istediğiniz biçimi verebilirsiniz. Buraya /%category%/%postname%/ şeklinde değer girerseniz bağlantılarınız www.siteadi.com/kategori-adi/yazi-adi/ şeklinde olacaktır.
- Kategorilerinizi Oluşturun: WordPress’te her yazının bir kategorisi olmak zorundadır. Sizde blogunuza içerik girmeye başlamadan önce blogunuzun veya sitenizin içeriğini gireceğiniz yazıların kategorilerini önceden oluşturup bir düzen içinde yazılarınızı yazabilirsiniz.
- Hakkında ve İletişim Sayfanızı Oluşturun: İster blog olsun ister web sitesi herkes bulunduğu sitenin kime ait olduğunu bilmek ve site sahibi iletişime geçmek isteyecektir. Özellikle blogunuz içinde Hakkında sayfanızı oluşturun ve içeriğine doyurucu bir şekilde doldurun. İletişim sayfanız içinde çeşitli Contact Form eklentilerini kullanabilirsiniz. Tavsiyem Contact Form 7 eklentisidir. Hem kullanımı kolay hem de Türkçe dil desteği bulunmaktadır.
- Akismet’i Etkinleştirin: Blogunuza içerik oluşturduktan bir süre sonra yorumlarla baş etmek zorunda kalacaksınızdır. Ne yazık ki bu yorumlar spam adı verilen istenmeyen yorumlardır. Akismet sayesinde spam yorumları engelleyebilir, blogunuzun istemeyen yorumlardan koruyabilirsiniz. Akismet’in sitesine üye olarak kendi API anahtarınızı alabilirsiniz.
- Google XML Sitemaps’i kurun: Site haritanızı oluşturmak için kullanacağınız en iyi eklentidir. Eklentiyi etkinleştirdikten sonra site haritanızı bir tıkla oluşturup Google ve Bing gibi arama motorlarının web araçlarına ekleyebilirsiniz. Eğer değişiklik yapmazsanız site haritanız siteadiniz.com/sitemap.xml şeklinde olacaktır.
- SEO Eklentinizi Kurun: SEO için kullanacağınız eklentiyi kurun ve ayarlarınızı yapın. All in one seo pack, platinum seo, wp seo gibi çeşitli SEO eklentileri mevcuttur. Ayrıca yazılarınızda kullanacağınız resimleriniz için de gerekli SEO eklentilerini kurun.
- Kişisel Profilinizi Doldurun: Hakkında sayfasında olduğu gibi yazılarınızın sonunda yer alacak yazar bilgisi bölümünü doldurmak için profil ayarlarınızdan gerekli alanları doldurun. Zaten son dönemde çıkan tüm profesyonel temalar yazar bölümü ile birlikte gelmektedir. Bu alanlara Hakkında sayfanıza link verin.
Eğer birden fazla yazara sahip bir blogunuz varsa her yazarın bu alanı doldurması okuyucularınız içinde yazarları takip etmede kolaylık sağlamaktadır. - Temanızı Etkinleştirin: Kullanmak istediğiniz temanızı etkinleştirin ve temanıza özgü ayarlar varsa bu ayarları yapın. Eğer deneme şansınız varsa temanızı farklı bir wordpress kurulumunda etkinleştirin ve 15-20 adet içerik girin ve temanızın tüm özelliklerini iyice kontrol edin. Bu daha sonra karşılacağınız çeşitli durumlar için zaman kazanmanızı sağlar. Otomatik yazı eklemek için Lorem Ipsum Post Generator eklentisini kullanabilirsiniz.
- Post Revisions’ı Kapatın: Aslında iyi bir özellik olmasına rağmen tek yazarlı bloglarda fazla dikkate alınmamaktadır ve eğer eski yazılar silinmezse veritabanı şişirmektedir. Post Revisions özelliği yazılarınızın otomatik olarak kaydının tutulduğu ve geri dönüşümlü olarak yazılarınıza erişebileceğiniz bir servistir. wp-config.php dosyanıza yazacağınız “define(‘WP_POST_REVISIONS’, false );” kodu ile veya çeşitli eklentiler (wp-optimize eklentisini öneririm) ile bu özelliği kapatabilirsiniz.
- Benzer Yazılar Eklentisini Kurun: Yazılarınıza benzer diğer yazılarınızı yazının altında listeleyen eklentidir. Bu sayede ziyaretçileriniz hem diğer yazılarınıza erişir hem de sitede kalma süreleri artar. Erhan Yakut’un blogunda yayınladığı bu kodlar ile de kendi benzer yazılar sisteminizi kategori veya etiket temelli olarak oluşturabilirsiniz.
Yorumlar